Ads 468x60px

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema

Το Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου ECOCINEMA διοργανώνεται από το Διεπιστημονικό Iνστιτούτο Περιβαλλοντικών Eρευνών και αποτελεί ένα από τα πρώτα Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Κινηματογράφου που ιδρύθηκαν στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση αλλά και η συμμετοχή του κοινού στο διάλογο που αναπτύσσεται σε διεθνές επίπεδο γύρω από θέματα που μας αφoρούν όλους.



Tο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema πραγματοποιείται από σήμερα στον Πειραιά, υπό την αιγίδα του Δήμου στους Kινηματογράφους Aττικόν και Σινεάκ στην πλατεία Δημαρχείου με την είσοδο να είναι ελεύθερη για όλους. Στις 7 μέρες της διάρκειάς του (η αυλαία θα πέσει στις 27 Φεβρουαρίου), παρουσιάζει πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές : ντοκιμαντέρ, ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων, μεγάλου και μικρού μήκους και θεματικά αφιερώματα που εστιάζουν σε ζητήματα σχετικά με την κοινωνία και τον οικολογικό της περίγυρο.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης τα οποία προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, από την κατάχρηση των φυσικών πόρων και από τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενός παγκοσμιοποιημένου οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το πρόγραμμα έχει στόχο να προσφέρει στο κοινό του φεστιβάλ όψεις του κόσμου και των κρίσιμων προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες στις αρχές του 21ου αιώνα: άνθρωπος και περιβάλλον, παγκοσμιοποίηση, κοινωνίες σε κρίση, πόλεμος, ανάπτυξη, οικονομία– αλλά και των λύσεων που βρίσκουν οι άνθρωποι, οι κοινότητες και τα κινήματα που αντιστέκονται και παράγουν εντέλει το δικό τους πολιτισμό.

Πηγή και εν μέρει αναδημοσίευση: www.ecocinema.gr

To φεστιβάλ το οποίο ομολογώ πως ανακάλυψα τυχαία περνώντας έξω από τον ένα εκ των δύο κινηματογράφων που το φιλοξενούν είναι μια πραγματική ανάσα στις ταινίες που μας κατακλύζουν. Πολλές μικρές και μεγάλες ταινίες, ντοκιμαντέρ για διάφορα σημαντικά θέματα μας προσφέρουν τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσουμε βασικά προβλήματα που αγνοούμε, διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντιδρούν στα προβλήματα αλλά και σε αλλαγές οικουμενικού ή τοπικού χαρακτήρα.

Με την ελπίδα λοιπόν πως αυτό το φεστιβάλ θα είναι το έναυσμα για την ευαισθητοποίηση μας, μα και το εισιτήριο για την δημιουργία μιας περισσότερο περιβαλλοντικής συνείδησης αποφασίσαμε να το παρακολουθήσουμε και το προτείνουμε σε όλους ανεπιφύλακτα. Ποιο καλύτερο μέσο εξάλλου από τον κινηματογράφο για τη μετάδοση τέτοιων μηνυμάτων? Ήδη οι δυο πρώτες ταινίες που καταφέραμε να δούμε ,"PVC_1" και "500 μίλια για τη Βαβυλώνα", μας άνοιξαν την όρεξη. Ειδικά η δεύτερη που παρουσιάζει την ζωή των Ιρακινών κατοίκων μετά την Αμερικανική εισβολή ήταν μια πραγματική γροθιά στο στομάχι ενώ η δυνατότητα συνομιλίας των θεατών με τον σκηνοθέτη της David Martinez μας έλυσε πολλές απορίες και δημιούργησε προβληματισμούς.

Αν έχετε λοιπόν λίγο ελεύθερο χρόνο και είστε κοντά, περάστε μα βόλτα από τον Πειραιά για να στηρίξουμε όλοι αυτό το πραγματικά αξιόλογο φεστιβάλ!

Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ !

Πολλές περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον επίσημο δικτυακό τόπο του φεστιβάλ
 www.ecocinema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: