Ads 468x60px

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Feast of love-Πάνω απ΄ όλα ο έρωτας




"Sometimes you don't know you've crossed a line until you're already on the other side."

Σε μια γειτονιά κάπου στο Όρεγκον ένας ηλικιωμένος καθηγητής πανεπιστημίου με τη γυναίκα του, ένα νεαρό ζευγάρι, ένας απογοητευμένος μεσήλικας, μια αγανακτισμένη μεσίτρια και μερικοί ακόμη αναζητούν την αγάπη, το νόημα της καθώς και πως αυτή επηρεάζει τις ζωές τους.

Με το που είδα πως λέγεται η ταινία, ομολογώ πως δίστασα να τη δω. Ταινίες που πραγματεύονται τέτοια θέματα είναι πάντα ένα ρίσκο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με δεδομένα τα μεγάλα ονόματα της ταινίας - Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Robert Benton, ένα για Σκηνοθεσία ("Κράμερ Εναντίον Κράμερ") και ένα για Πρωτότυπο Σενάριο ("Για Μια Θέση Στην Καρδιά") αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία ενώ οι Morgan Freeman, Greg Kinnear("Little Miss Sunshine") και Selma Blair κρατούν κάποιους από τους βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους- σκέφτηκα πως το ρίσκο αξίζει. Ρίσκαρα λοιπόν και μάλλον απογοητεύτηκα.

Η ταινία που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Charles Baxter παρακολουθεί τις ζωές απλών ανθρώπων και παρουσιάζει πως αυτές επηρεάζονται από τον έρωτα. Τίποτα το καινούργιο δηλαδή. Και ενώ θα περίμενε κανείς να προσπαθήσει έστω να γλιτώσει από κοινοτυπίες κάνει το ακριβώς αντίθετο πέφτοντας σε αφόρητα κλισέ που ελπίζεις κάθε φορά που τ΄ακούς πως θα ΄ναι η τελευταία. Μάταια όμως. Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει όμως οι ατάκες της ταινίες μοιάζουν απελπιστικά κρύες και συνηθισμένες. Σκηνοθετικά αν και γίνεται προσπάθεια ώστε να αναλυθούν όσο είναι δυνατόν οι χαρακτήρες κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται αφού το πλήθος των συναισθημάτων, προβλημάτων και καταστάσεων που βιώνουν ή θα έπρεπε να βιώνουν οι ήρωες είναι τεράστιο και δύσκολα αναλύεται. Από άποψη ερμηνειών οι Morgan Freeman και Greg Kinnear κάνουν ότι μπορούν αλλά χωρίς υποστήριξη δεν καταφέρνουν να μας πείσουν ιδιαίτερα. Το μόνο δυνατό σημείο της ταινίας είναι το τέλος που είναι κάπως σκληρό, αλλά κι αυτό μοιάζει να εκβιάζει συναισθήματα.

Να τη δείτε:

-Αν σας αρέσουν τέτοιου είδους ταινίες
-Αν είστε ρομαντικοί, ή έχετε καρδιά που λέει και το tagline της ταινίας

Να μην τη δείτε:

-Αν έχετε βαρεθεί τέτοιες ταινίες
-Γιατί δεν έχει τίποτα καινούργιο να πει

1 σχόλιο:

xristina είπε...

Ο έρωτας εμφανίζεται στη ζωή μας με διάφορες μορφές: μαγικές, μυστηριώδεις και συχνά οδυνηρές! Aυτό προσπάθησε να μεταφέρει ο Robert Benton όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς η ταινία μου φάνηκε ότι έτρεχε μέχρι να αποκατασταθούν όλοι οι πρωταγωνιστές :Ρ ,παρόλαυτα μου άρεσε πάρα πολύ.. Κάλυψε αρκετούς συνδυασμούς ερωτευμένων ανθρώπων ( ομοφυλικές σχέσεις, έρωτας χωρίς ανταπόκριση, κτλ )..και το μετέφερε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Όπως κατάλαβες εμένα μου άρεσε:P

Η ατάκα που μου έμεινε μάλιστα από την ταινία αυτή είναι η εξής: Πιστεύεις ότι η αγάπη είναι ένα παιχνίδι της φύσης στους ανθρώπους για να κάνουν περισσότερα παιδιά, ή πιστεύεις ότι είναι το παν, το μόνο νόημα σε αυτό το τρελό όνειρο??