Ads 468x60px

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Gone Baby Gone- Χωρίς ίχνη





"Ο Θεός ήρθε στα παιδιά και είπε: Είστε πρόβατα αναμέσα σε λύκους, σαν φίδια να είστε πονηροί, αλλά και αθώοι σαν περιστέρια "

Σε μια φτωχική συνοικία της Βοστώνης,το Ντόρτσεστερ, ένα τετράχρονο κοριτσάκι,η Αμάντα ΜακΚρέντι, εξαφανίζεται. Καθώς η ιστορία έρχεται στο φως της δημοσιότητας και έπειτα από εκκλήσεις των θείων του μικρού κοριτσιού ο Πάτρικ Κένζι (Κέισι Άφλεκ) και η Άντζι Τζενάρο (Μισέλ Μόναγκαν), δυό νεαροί ιδιωτικοί ντέτεκτιβ ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον αστυνομικό Ρέμι Μπρέσαντ(Εντ Χάρις) και τον αρχηγό της αστυνομίας Τζακ Ντόιλ (Μόργκαν Φρήμαν). Και ενώ όλα δείχνουν ότι η τραγική αυτή υπόθεση δεν οδηγεί πουθενά, μια απρόσμενη εξέλιξη αποκαλύπτει μια εικονική θλιβερή αλήθεια για την τύχη της Αμάντα. Ο Πάτρικ, έχοντας ενδείξεις της εικονικότητας της, συνεχίζει την έρευνα που τον φέρνει αντιμέτωπο με το δίλημμα της αποκάλυψης του τί πραγματικά συνέβη...

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ντένις Λεχάν(Σκοτεινό Ποτάμι) και περιγράφεται με τις λέξεις: γειτονιά, άτυποι αστικοί κανόνες, οικογενειακός θεσμός, ένοχη σιωπή, εξαφάνιση, λανθασμένες εντυπώσεις, διαφθορά, παιδοφιλία, ναρκωτικά, κακοποίηση, ηθική. Είναι πολύ καλή σεναριακά αλλά νομίζω πως πλατιάζει και γενικά κάτι της λείπει για να γίνει η σούπερ ταινία μυστηρίου. Στο διάστημα μιας ώρας σου δίνεται η αίσθηση ότι τελείωσε κ εσύ μένεις με την απορία..τι αυτό ήταν? τι είδα πάλι? Στην συνέχεια αρχίζεις πάλι απο εκεί που έμεινες..να ψάχνεις το συνταρακτικό τέλος που θα σε καθηλώσει και στα τελευταία 10 λεπτά έχεις βρει τι έχει γίνει στα αλήθεια, την αιτία και ποιος ευθύνεται. Κοινώς η ταινία μπορούσε να βγει σε μία ώρα το πολύ..Παρολαυτά μετά απο τόσες ανατροπές καταφέρνει να σε βάλει στη διαδικασία σκέψης για το τί ο ήρωας θα κρίνει σωστό και ηθικό και είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσετε για το εάν ο Πάτρικ έκανε το σωστό ή όχι..

Να (τη) δείτε:
-για να κρίνετε την πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Μπεν Άφλεκ
-την υποψήφια για Oscar β' γυναικείου ρόλου Έιμι Ράιαν (η μητέρα της Αμάντα)
-γιατί τίθενται κρίσιμα ζητήματα ηθικής σε σχέση με την οικογένεια και την κοινωνία

Να μη τη δείτε:
-αν δε σας αρέσουν οι αστυνομικές ταινίες
-αν βαριέστε εύκολα

Δεν υπάρχουν σχόλια: