Ads 468x60px

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

There Will be Blood- Θα Χυθεί Αίμα




"I hate most people."

Στην ανατολή του 20ου αιώνα, ένας επιχειρηματίας γίνεται μεγιστάνας όταν κερδίζει δικαιώματα εκμετάλλευσης της γεμάτης πετρέλαιο γης ενός οικογενειακού ράντσου, μετατρέποντας το χωριό σε βιομηχανική πόλη. Το στήσιμο αυτής της επιχείρησης μα πάνω απ’ όλα οι αλυσιδωτές αντιδράσεις της στις σχέσεις των ανθρώπων παρουσιάζονται σε μία ταινία για την οικογένεια, την απληστία, την πίστη και τον... μαύρο χρυσό, στο προβιομηχανικό Τέξας.

Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Paul Thomas Anderson συναντά τον βραβευμένο με Όσκαρ Daniel Day-Lewis σε μια ταινία εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Upton Sinclair , "Oil". Kι αν στο "Oil" αναλύονται καθαρά και οι πολιτικές προεκτάσεις της εκμετάλλευσης του μαύρου χρυσού, η ταινία περιορίζει όσο είναι δυνατόν τη διάσταση αυτή μένοντας στην επίδραση του πλούτου και της δύναμης στις αξίες ενός ανθρώπου.

Το “There will be blood” είναι μια ταινία αφιερωμένη στην απληστία και το μίσος,
σ ΄ έναν άνθρωπο κακό, τυφλωμένο από τα πάθη του που δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει πουθενά. Έναν άνθρωπο που σε κάνει να θες να τον καταλάβεις αλλά δεν μπορείς αφού η δίψα του για χρήμα και το μίσος μπαίνουν πάνω από κάθε αξία (όπως η ανθρώπινη ζωή, η αγάπη του παιδιού του, η πίστη). Επομένως πρόκειται για μια ταινία σκληρή και σκοτεινή και ως τέτοια παρουσιάζεται περίφημα από τον ταλαντούχο κύριο Anderson που όπως και ο ίδιος ομολογεί, επηρεάστηκε από ταινίες όπως το “Giant” και το “The Treasure of the Sierra Madre”. Πολύ καλή η σκηνοθεσία λοιπόν, και εξαιρετική φωτογραφία των γυμνών, ερημικών τοπίων του Texas για μια ταινία που σε προβληματίζει σχεδόν σε κάθε σκηνή και σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό σε πολλά σημεία με την αναγκαία σκληρότητα και ωμότητα της. Το τέλος ξαφνιάζει, ίσως και να σοκάρει αλλά έρχεται σαν κορύφωση του δράματος του πρωταγωνιστή με μόνο αρνητικό το κάπως απότομο κλείσιμο.

Για τις ερμηνείες, τώρα, νιώθω και είμαι πολύ μικρή για να μιλήσω. Ο Daniel Day-Lewis είναι με μια λέξη συγκλονιστικός. Από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας. Κάθε του λέξη, κάθε ανάσα, κάθε του μια κίνηση είναι ανατριχιαστική και ικανή για να σε πείσει για την παράνοια του ήρωα, για το τυφλωμένο μίσος του, για το κάθε φρικτό πράγμα που είναι ικανός να κάνει. Την εκπληκτική και σε βάθος ερμηνεία του αναγνώρισαν κοινό και κριτικοί τιμώντας τον με τη χρυσή σφαίρα α΄ ανδρικού ρόλου, και προτείνοντας τον για το αντίστοιχο Oscar το οποίο κατά την προσωπική μου εκτίμηση (και του συνυποψήφιου του, George Clooney και πολλών ακόμη) θα κερδίσει. Εξαιρετικός επίσης είναι και ο Paul Dano στο διπλό ρόλο των αδερφών Sunday και ιδιαίτερα του Eli.

Να τη δείτε:

-Για την συγκλονιστική ερμηνεία του Daniel Day Lewis
-Για να προβληματιστείτε
-Γιατί πρόκειται για μια πραγματικά δυνατή ταινία

Να μην τη δείτε:

-Αν δεν σας λένε κάτι τόσο δραματικές ταινίες
-Γιατί πρόκειται για μια αρκετά σκληρή ταινία

2 σχόλια:

dunno είπε...

ειχα εισητηρια για την πρεμιερα αλλα δυστυχως ο καιρος και μια αρρωτσια με κρατησαν στο κρεβατι.το περιμενω πως και πως...

xristina είπε...

H ταινία είναι πολύ καλή και σίγουρα αξίζει πολλά όσκαρ..Είναι μια ταινία που θα προσέξετε θέλοντας και μη, γιατί είναι προσεγμένη απο όλες τις απόψεις!

Μετά την προβολή θα προβληματιστείτε για το αν αξίζει να αρνηθείς τις αξίες, τη θρησκεία, τους φίλους, ακόμα και την οικογένεια σου για ένα κ μόνο πράγμα...το κέρδος.Άραγε αξίζει? Πολλοί θα πείτε πως: όχι!! Παρόλαυτα με τα χρήματα τυφλώνεσαι, αλλάζεις, γίνεσαι άπληστος..γίνεσαι κάποιος άλλος!

Αυτό ακριβώς ήθελε να μας δείξει ο
Paul Thomas Anderson με το εκπληκτικό του σενάριο, δηλαδή για το που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για το χρήμα.

Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι με εντυπωσίασαν όλοι οι χαρακτήρες. Ο Daniel Day-Lewis όμως κάνει τη διαφορά..!! Είναι excellent, marvellous ,absoloutely fabulous ηθοποιός και αξίζει το Όσκαρ!!

Σας προτείνω να τη δείτε ανεπιφύλακτα αρκεί να σας αρέσουν αυτού του στυλ οι ταινίες..καθώς βρίσκεται ήδη στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.. ;)