Ads 468x60px

Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Vantage Point-Σημείο Υπεροχής




"8 Strangers. 8 Points of View. 1 Truth"

Δύο Μυστικοί Πράκτορες βρίσκονται σε αποστολή προστασίας του Προέδρου των ΗΠΑ, στη διάσκεψη κορυφής για τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Όταν όμως γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του Πλανητάρχη, λίγο μόνο μετά την άφιξή του στην Ισπανία, ακολουθεί χάος και οι ζωές διαφορετικών ανθρώπων συγκρούονται! Μέσα στο πλήθος, ένας Αμερικάνος τουρίστας, βιντεοσκοπεί το ιστορικό αυτό γεγονός για το δείξει στα παιδιά του. Μία Αμερικανίδα τηλεοπτική παραγωγός στέλνει συνεχώς ρεπορτάζ από τις εξελίξεις στην πατρίδα της. Μόνο όταν παρακολουθήσουμε το γεγονός από την οπτική γωνία του κάθε προσώπου για τα ίδια 15 λεπτά που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν τους πυροβολισμούς, θα αποκαλυφθεί η τρομακτική αλήθεια για την απόπειρα.

Για μια ταινία της οποίας την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο πρωτοεμφανιζόμενος σε βαθιά νερά Pete Travis και με ένα τόσο κλισέ σενάριο όπως αυτό της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορείς παρά να είσαι έστω και λίγο σκεπτικός. Θα μπεις στην αίθουσα γεμάτος περιέργεια, θα καθίσεις αναπαυτικά και θα περιμένεις. Λίγο μετά από την τρίτη οπτική γωνία θα αρχίσεις να μετανιώνεις και να κουράζεσαι. Και κάπου εκεί η ταινία παίρνει πραγματικά φόρα.

Πρόκειται για μια ταινία δράσης (τομέας που τα καταφέρνει περίφημα)περισσότερο και λιγότερο θρίλερ όπως αυτοδιαφημίζεται. Με μια πολύ έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα για την εξέλιξη της υπόθεσης (που ίσως στην αρχή να κουράζει αλλά σε αποζημιώνει τελικά) και μ΄ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο (κ ψιλο-ουδέτερο αρχικά τουλάχιστον) σενάριο που προσπαθεί όσο μπορεί να αποφύγει τα διάφορα κλισέ καταφέρνει να κρατήσει το θεατή σε συνεχή αγωνία και εγρήγορση. Έξυπνες οι ανατροπές, καλές οι σκηνές καταδίωξης και γενικά πολύ όμορφα μπλεγμένες οι ιστορίες των πρωταγωνιστών που στέκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Ειδικά ο Dennis Quaid πείθει πολύ για σωματοφύλακας για τον οποίο πάνω απ΄όλα είναι η ζωή του προέδρου. Το μόνο βασικό αρνητικό της όλης προσπάθειας είναι τα κλασσικά άγια αμερικανάκια (σε υψηλές θέσεις για να μην παρεξηγηθώ) που προβάλλονται μέσω της ταινίας.

Να τη δείτε:

-Για το πρωτότυπο της όλης προσπάθειας
-Γιατί πρόκειται για μια αρκετά επιτυχημένη ταινία δράσης

Να μην τη δείτε:

-Γιατί μπορεί να σας κουράσει λίγο με τη συνεχή κίνηση και ορισμένες φορές επανάληψη
-Γιατί κρύβει κ λίγη προπαγάνδα που μπορεί να σας εκνευρίσει

Δεν υπάρχουν σχόλια: