Ads 468x60px

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Ι4 Αι Φορ Λούφα & Απαλλαγή




"Από Windows ξέρεις..?"

Mια παρέα νεοσύλλεκτων - που ο καθένας για τους δικούς του λόγους θέλει να πάρει απαλλαγή από το στρατό- αναγκάζεται να υπηρετήσει ως Ι4. Η παρέα θα βρεθεί σε ένα ακριτικό νησί με διατεταγμένη υπηρεσία: θα πρέπει να παίξουν τους "λαγούς" και να συνυπάρξουν με τους λοκατζήδες που ετοιμάζονται για μία μεγάλη άσκηση. Οι δυσκολίες και τα απίστευτα καψόνια θα δυναμώσουν την παρέα, ενώ το χιούμορ και η εφευρετικότητα των "λαγών" θα υπερνικήσουν... τους στρατοκράτες!

Οι βοηθητικοί στο στρατό (Ι4) γίνονται ταινία, τα βάζουν με όλους και τα καταφέρνουν περίφημα. Μια ιδέα του παραγωγού Κώστα Λαμπρόπουλου για τους Γιωτάδες έρχεται στη μεγάλη οθόνη από το βραβευμένο για το ντεμπούτο του CCTV, Βασίλη Κατσίκη που υπογράφει και τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Στην ταινία συμμετέχουν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί (και όχι μόνο), πολλοί εξ αυτών σε ρόλους έκπληξη.

Η Λούφα και απαλλαγή, η τρίτη ταινία στη σειρά Λούφα (μετά από τις δύο ταινίες και τη σειρά του Νίκου Περάκη),φτιαγμένη από ένα ταλαντούχο νέο σκηνοθέτη είναι μια ταινία με πολύ κέφι, θανατερές ατάκες που μένει στο στόχο της και δεν ξεφεύγει με κοινωνικοπολιτικούς και άλλους προβληματισμούς. Έχοντας μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης αυτή του στρατιωτικού παραλόγου κ ένα φρέσκο και ανέλπιστα απολαυστικό επιτελείο ηθοποιών καταφέρνει να δημιουργήσει πολλές σπαρταριστές σκηνές, με ξεκαρδιστικούς διάλογους και απίθανες καταστάσεις. Ακόμη και το γεγονός πως δεν ξεφεύγει από την συνηθισμένοι τακτική της χρήσης ντοπιολαλιάς των ηρώων για να βγάλει γέλιο (συνήθως είναι Κρητικός, τώρα είναι Πόντιος) δεν ενοχλεί, αλλά κάθε άλλο είναι άκρως επιτυχημένη. Στα αρνητικά της ταινίας το γεγονός πως σαν κάθε ελληνική ταινία που σέβεται τον εαυτό της προβάλει με όλη της τη δύναμη το χορηγό της, ενώ και το φινάλε ήταν κάπως άτσαλο και μάλλον κακοστημένο.


Να τη δείτε:

-Αν θέλετε μια απλή αλλά απολαυστική κωμωδία καταστάσεων
-Γιατί τις καλές της ατάκες

Να μην τη δείτε:

-Αν δεν σας αρέσουν τα αστεία με το στρατό
-Αν θέλετε κάτι πιο ποιοτικό από μια ταινία με περισσότερο νόημα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μου κανένα απολύτως κέφι να τη δω... Μου φέρνει στο νου "Σειρήνες από Αιγαίο", αν και ξέρω ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους! Λέω να περιμένω μέχρι την Πέμπτη τον Mr Jones! Η Μπλάνσετ στο ρόλο της κακιάς Ρωσίδας πρέπει να τα σπάει άγρια!!

Annie_Hall είπε...

Τις μισώ αυτές τις ταινίες! Μισώ και το στρατό! Κλασσικό σκηνικό:
Εκεί που κάθεται μια παρέα και συζητάει πετάγεται ένας άντρας και λέει: Καλά στο στρατό μου είχε συμβεί... και αμέσως αρχίζουν όλοι να λένε για το στρατό με τις ώρες! Και κάθεσαι και κοιτάς σαν βλάκας και δεν μπορείς να συμμετάσχεις! Είναι άπειρα σπαστικό.