Ads 468x60px

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

"Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Το 1992 ξεκίνησε μια νέα διεθνή πορεία φιλοδοξώντας να γίνει τόπος συνάντησης των νέων κινηματογραφιστών από όλον τον κόσμο, να καθιερωθεί ως το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός των Βαλκανίων και συγχρόνως να αποτελέσει τον κατεξοχήν χώρο προβολής και προώθησης της ελληνικής παραγωγής. Πέρα από πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, τις Ημέρες Ανεξαρτησίας, το Πανόραμα του Ελληνικού Κινηματογράφου, τις Ματιές στα Βαλκάνια, τα Αφιερώματα πραγματοποιούνται παράλληλα και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, εκθέσεις, συναυλίες, και πολλές άλλες εκδηλώσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι συγγενικές με την 7η Tέχνη.

Ετσι, κατά τη διάρκειά του απλώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης μια γιορταστική ατμόσφαιρα, την οποία αισθάνονται οι συμμετέχοντες κινηματογραφιστές, οι προσκεκλημένοι, οι επισκέπτες, καθώς και οι σινεφίλ θεατές.

Mάλιστα, η κινηματογραφική αυτή γιορτή επεκτείνεται πέρα από τα όρια της Θεσσαλονίκης, με τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις της Eλλάδας.

Την ίδια στιγμή, το Φεστιβάλ γίνεται βήμα για την παρουσίαση της κινηματογραφικής εκδοτικής δραστηριότητας, όχι μόνο της δικής του, αλλά και άλλων φορέων που εμπλουτίζουν την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία με νέους τίτλους.

Χαρακτηριστική αφίσα του φεστιβάλ-αποτελεί η ίδια καλλιτεχνικό γεγονός.

Tο Φεστιβάλ είναι όμως και περίοδος εργασίας για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου. Hμερίδες, συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις, με τη συμμετοχή και διακεκριμένων μελετητών (κριτικών, ιστορικών κ.λπ.), δίνουν την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεθνείς συνεργασίες, τις οποίες προσφέρουν τα διάφορα - ευρωπαϊκά κυρίως - προγράμματα.

Στα 47 του χρόνια το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει επιτύχει να συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον της κριτικής και του κοινού, με προβολές που γίνονται σε κατάμεστες αίθουσες. Οι στόχοι του Φεστιβάλ, που δεν είναι παρά να έλθει το ελληνικό κοινό σε επαφή με νέους δημιουργούς και νέες κινηματογραφίες αλλά και να βοηθήσει τον ελληνικό κινηματογράφο να βγει από την απομόνωσή του, φαντάζουν εφικτοί, με την αρωγή του υπουργείου Πολιτισμού, των χορηγών, αλλά και με τη συστηματική προσπάθεια της διοίκησης και των συνεργατών."

Αναδημοσίευση από τον
επίσημο δικτυακό τόπο του φεστιβάλ .

Το 48ο φεστιβαλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοιγεί τις πόρτες του στις 16 Νοεμβρίου 2007 και ολοκληρώνεται στις 25 Νοεμβρίου με πλήθος προβολών και πολλών άλλων εκδηλώσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες που θα προβληθούν, τις εκδηλώσεις και τους χώρους υποσχόμαστε να παραθέσουμε με την ολοκλήρωση του δικτυακού τόπου του φετινού φεστιβάλ.

1 σχόλιο:

Giannis Kintzios The Athenian Explorer είπε...

Συνχαρητήρια! Θα θέλαμε και τις προτάσεις σας για ταινίες όπως επίσης και για παλαιότερες παραγωγές(dvd)!

Giannis