Τρίτη 4 Μαρτίου 2008
When Nietzsche Wept-Όταν έκλαψε ο Νίτσε
"We are more in love with desire than the desired"
Ο Φρίντριχ Νίτσε, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Δρ. Τζόζεφ Μπρόιερ και η Άννα Ο. θα συναντηθούν. Tην εποχή εκείνη ο Νίτσε είναι ένας άγνωστος, άρρωστος και φτωχός φιλόσοφος και ο Φρόιντ είναι ένας 26χρονος μαθητευόμενος της ιατρικής. Ένα σπαρακτικό ερωτικό τρίγωνο και μια μοιραία γυναίκα, η Λου Σαλομε, θα ενώσει τις ζωές τους. Η Λου θα πείσει το Δρ. Μπρόιερ να εφαρμόσει πειραματικά στο μυαλό του Νίτσε τη νέα του αμφιλεγόμενη θεραπεία. Στην προσπάθειά του να θεραπεύσει τον νεαρό φιλόσοφο, ο Μπρόιερ γίνεται ο ίδιος ασθενής. Οι δυο τους θα χαθούν σε έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα, τα όνειρα, οι σεξουαλικές εμμονές και τα αιώνια πάθη γίνονται ένα.
H ταινία είναι βασισμένη στο best-seller μυθιστόρημα "Όταν έκλαψε ο Νίτσε",του σημαντικού αμερικανού ψυχαναλυτή και διδάκτορα Ίρβιν Γιάλομ, το οποίο έχει μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες και κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο της Κοινοπολιτείας ως το καλύτερο μυθιστόρημα του 1993. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δυστυχώς δεν έχω διαβάσει αλλά κρίνοντας από την ταινία πρέπει να είναι καταπληκτικό.
Μη έχοντας διαβάσει το βιβλίο λοιπόν δεν ήξερα τι να περιμένω. Μάλλον περίμενα την ταινία πιο εξεζητημένη και μακρινή προς εμένα δεδομένων των σημαντικότατων και ιδιαίτερων προσωπικοτήτων που προσπαθεί να προσεγγίσει. Ευτυχώς διαψεύστηκα. Ο φόβος της ζωής και του θανάτου, της μοναξιάς, της προδοσίας, η δύναμη της αγάπης, η ανάγκη της φιλίας ακόμη κι από αυτούς που φαίνεται κ ίσως και να καταφέρνουν να ζουν μόνοι είναι μερικά μόνο από τα θέματα που συζητούν στην ιδιόμορφη κουβέντα τους ο φιλόσοφος Νίτσε και ο γιατρός Μπρόιερ. Ουσιαστικά στο βιβλίο κ έπειτα στην ταινία εκλαϊκεύονται έννοιες δίχως να απλοποιούνται, με κάποιο τρόπο ζητήματα σοβαρά γίνονται προσιτά και προσπελάσιμα ενώ σε ένα άλλο πλαίσιο θα φάνταζαν δυσνόητα, κι όλα αυτά με την υποστήριξη χαρακτήρων ζωντανών που παλεύουν για τη γαλήνη και την ισορροπία.
Στα λιγότερα φιλοσοφικά θέματα της ταινίας μου άρεσε ο Armand Assante στο ρόλο του Νίτσε αν και κάποιοι που ξέρουν καλύτερα το μεγάλο γερμανό φιλόσοφο φαίνεται να διαφωνούν ενώ καλή γενικά ήταν και η σκηνοθετική προσέγγιση με έμφαση στα όνειρα του γιατρού Μπροιερ τον οποίο ενσαρκώνει ο Ben Cross.
Να τη δείτε:
-Αν δεν έχετε όρεξη για να διαβάσετε το βιβλίο το οποίο αυτοί που ξέρουν βρίσκουν κλάσεις ανώτερο από την ταινία (όπως γίνεται τις περισσότερες φορές άλλωστε)
-Για τα πολύ ανθρώπινα και σοβαρά ζητήματα που προσεγγίζονται με ένα εξαιρετικό τρόπο
Να μην τη δείτε:
-Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο, οι περισσότεροι που το έκαναν(μετά από μια μικρή έρευνα) απογοητεύτηκαν.
-Γιατί πέρα από την υπόθεση δεν πρόκειται για κάποιο αριστούργημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου