Ads 468x60px

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

EL GRECO



Μπορεί το σκοτάδι να νικήσει το φως?

Η μεγαλύτερη Ελληνική κινηματογραφική παραγωγή που έγινε ποτέ…
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών με διεθνή απήχηση, Γιάννης Σμαραγδής, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την επική ιστορία του ασυμβίβαστου καλλιτέχνη και υπερασπιστή της ελευθερίας, Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, κατά κόσμον ‘El Greco’. Τον 16ο αιώνα η αναζήτηση του El Greco για ελευθερία και έρωτα εκτυλίσσεται από τις αυλές της Κρήτης και της Βενετίας μέχρι το Τολέδο στην Ισπανία. Εδώ, έρχεται αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο εχθρό του, την Ιερά Εξέταση. Χωρίς ποτέ να υποχωρεί στη μάχη με την άρχουσα τάξη της εποχής του, η ιστορία του El Greco συνδυάζει ασυνήθιστο ηρωισμό, προδοσία, αγάπη αλλά και τη δύναμη ενός άντρα και της δημιουργικής του συνείδησης να ξεπεράσει την άγνοια και τη βαρβαρότητα. Μια ιστορία που εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί δημιουργικά το αύριο. Μεθυστική ατμόσφαιρα εποχής, αυθεντικά κοστούμια από την σχεδιάστρια κοστουμιών της ταινίας ‘Ο Λαβύρινθος του Πάνα’, και ένα καστ καταξιωμένων ξένων και Ελλήνων ηθοποιών, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε μια ταινία Χολιγουντιανών προδιαγραφών.

Πρόκειται για μια ταινία εποχής όπου η μάχη του φωτός με το σκότος,του μεσαίωνα και της αναγέννησης, προσεγγίζεται πρωτότυπα και κρατά το ενδιαφέρον.
Άρτια στο σύνολο της παραγωγή, με καλλιτεχνικές φιγούρες, όπως ο πρωταγωνιστής Νικ 'Ασντον και ο Ιεροεξεταστής Χουαν 
Ντιέγο Μποττο, που είναι ικανοί να
κρατήσουν
και τον πιο αδιάφορο θεατή. Νομίζω πως αυτή η ταινία αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη στον Ελληνικό Κινηματογράφο και δίνει ένα έναυσμα στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν ή να βλέπουν cinema στην Ελλάδα, να ανοίξουν τα φτερά τους, να ασχοληθούν με μεγάλα θέματα, να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς αλλά και με καλλιτεχνικούς συντελεστές από το εξωτερικό και να πραγματοποιήσουν και αυτοί τα όνειρα τους. Έγινε μια μεγάλη αρχή!!

Να την δείτε:
-αν σας αρέσει η ζωγραφική
-αν θέλετε να ταξιδέψετε μέσω της ταινίας στην Κρήτη, Βενετία και Ισπανία
-αν σας αρέσουν οι σκοτεινές σκηνές


Να μην την δείτε:
-Εαν περιμένετε να δείτε χρήση ειδικών εφέ..
-Εάν περιμένετε να σας εντυπωσιάσει η Ματσούκα..με την ερμηνεία της!


3 σχόλια:

gianna είπε...

H Ματσούκα κάνει τη μοναχή καλή μου?? Πως να είναι καλή στο ρόλο της?:P
Παίζει κ ο Μουστάκας.. Κρίμα που δεν είναι εδώ να τη δει..

stauroula είπε...

Και εμένα μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η ταινία και γενικά όσες ταινίες μας έχετε προτείνει είναι μοναδικές!!
Καλή συνέχεια κορίτσια.....

Ανώνυμος είπε...

Σε γενικές γραμμές η ταινία ηταν καλή. Μου άρεσαν οι ερμηνίες του ιεροεξεταστή, και όλων των ελλήνων εκτός της Ματσούκα που ήταν απαράδεκτη, καθώς επίσης και τα κοστούμια και η φωτογραφία.