Ads 468x60px

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Οι ζωές των άλλων-The lives of others



"Όταν η εξουσία είναι απόλυτη, τίποτα δεν είναι ιδιωτικό"

"Το 1984 στο Ανατολικό Βερολίνο, Η διαφάνεια είναι άγνωστη λέξη σε έναν πληθυσμό που ελέγχεται καθημερινά από τους 100.000 `υπαλλήλους` και τους 200.000 πληροφοριοδότες της Στάζι. "Καθήκον" τους; Να μαθαίνουν τα πάντα για τις ζωές των συνανθρώπων τους. Τόσο αυτονόητα, αλλά καθόλου απλά... Οι μηχανισμοί που επιστρατεύει το καθεστώς μπορούν και διεισδύουν παντού, σε μία εποχή που ακόμη και οι σύζυγοι κατασκόπευαν τις γυναίκες τους.Στα πλαίσια αυτού του ελέγχου ο αξιωματούχος της Στάζι Γκερντ Βίσλερ διατάσσεται να παρακολουθεί το διαμέρισμα ενός διάσημου ζευγαριού καλλιτεχνών. Καθώς, όμως, συνεχίζεται η παρακολούθηση, αρχίζει να επεμβαίνει διακριτικά στη ζωή τους, κάτι που έχει επιπτώσεις και στη δική του."

Πρόκειται για μια εξαιρετική Γερμανική ταινία σε σκηνοθεσία Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ (σκηνοθέτης αποκάλυψη για τη χρονία που μας πέρασε), με τους: Ούλριχ Μίχε, Μαρτίνα Γκέντεκ, Σεμπάστιαν Κοχ, Ούλριχ Τούκουρ.Η ταινία ακολουθεί την προσπάθεια των πρωταγωνιστών να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, την ίδια στιγμή που η ζωή τους είναι πλήρως εξαρτημένη από το πανταχού παρόν καθεστώς. Η σκοτεινή πλευρά της Ανατολικής Γερμανίας, λίγο πριν την πτώση του τείχους, σε μία συγκλονιστική ταινία που πατάει με το ένα πόδι στο πολιτικό θρίλερ και με το άλλο στη συγκινητική ερωτική ιστορία. Το τρομακτικό σύστημα παρακολούθησης αποκαλύπτεται με λεπτομέρειες που σοκάρουν και βασίζονται στην έρευνα του ίδιου του σκηνοθέτη σε αρχεία, ντοκουμέντα και στην επαφή του με ιστορικούς και αυτόπτες μάρτυρες.

Αξίζει να τη δείτε για τις εξαιρετικές της ερμηνείες, ειδικά του Oύλριχ Μίχε, τη δυνατή μουσική, τη συγκινητική και συνάμα τρομαχτική της υπόθεση. Είναι μια ταινία διαφορετική από τις συνηθίσμενες και γεμάτη συναίσθημα. Από μένα 5 αστεράκια για όλα αυτά που μ΄έκανε να νιώσω.

Να τη δείτε αν:

Ζητάτε μια ταινία:
-εξαιρετική σε όλα της
-που θα σας γεμίσει με συναισθήματα
-και θα αποτελέσει τροφή για σκέψη

Να μην τη δείτε αν:

-Θέλετε μια ανάλαφρη χαζοαμερικανιά για ένα χαλαρό και ευχάριστο βράδυ.
-Δεν αντέχετε τα Γερμανικά(αν κ αξίζει να αντέξετε δυο ώρες γι΄αυτήν την ταινία)

2 σχόλια:

DaNaH είπε...

Εχμμμ... Ο αγγλικός τίτλος είναι "The lives OF others", όχι "from". ;-)

gianna είπε...

Ναι το άλλαξα! Απροσεξία ;)
Thanks!