Ads 468x60px

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Παιχνίδια Εξουσίας-Charlie Wilson's War




"The Zen master says, 'We shall see.' "

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του playboy γερουσιαστή, Τσάρλι Ουίλσον, ενός αποστάτη πράκτορα της CIA και μιας πανέμορφης κοσμικής κυρίας από το Χιούστον που ένωσαν τις δυνάμεις τους και διηύθυναν την πιο επιτυχημένη μυστική επιχείρηση της δεκαετίας του '80. Η δράση τους οδήγησε, τροφοδοτώντας τους αντάρτες του Αφγανιστάν με όπλα, στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο δημιούργησαν αναπάντεχες συμμαχίες μεταξύ Πακιστανών, Ισραηλινών, Αιγυπτίων και νομοθετών. Η επιτυχία τους υπήρξε τεράστια! Έτσι, στο ερώτημα, πώς μια ομάδα κατόρθωσε να πλήξει σε τέτοιο βαθμό τον, φαινομενικά τελικά ανίκητο, Στρατό των Υπερδυνάμεων, ο Πρόεδρος του Πακιστάν απάντησε αυθόρμητα "Ο Τσάρλι τα κατάφερε!".

Ο Charlie Wilson με τη βοήθεια της σχεδόν ακροδεξιάς φίλης του κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο και να συνθλίψει τη Ρωσική Υπερδύναμη που καταδυνάστευε τους ταλιμπάν και τους άμοιρους Μουτζαχεντίν. Εντάξει δεν αμφισβητώ αυτό το κομμάτι μιας και οι ιστορικές μου γνώσεις για την περίοδο εκείνη είναι περιορισμένες.Τα κίνητρα για όλο αυτό όμως προσωπικά δεν τα βρήκα και τόσο αγνά όσο παρουσιάστηκαν. Με λίγα λόγια η ταινία δεν μου άρεσε ιδιαίτερα.. Βαρέθηκα από τη μέση και παρακάλαγα να τελειώσει. Όχι τόσο γιατί δεν ήταν καλή κινηματογραφικά(αν και εδώ που τα λέμε ένα σωρό πλάνα αρχείου ήταν) αλλά γιατί μου έκανε σαν μια ακόμη αμερικάνικη(με όλη τη σημασία της λέξης)ταινία που εξυμνούσε τους Άγιους Αμερικανούς.Τι κι αν το παραδέχεται και ο ίδιος ο Charlie "...and then we fucked up the endgame" είναι τουλάχιστον οξύμωρο να βλέπεις τους Αμερικανούς να παλεύουν για το καλό των Αφγανών ξέροντας τι έχει συμβεί μετά. Φωτεινή εξαίρεση σε όλο αυτό ο Philip Seymour Hoffman που ήταν εξαιρετικός στο ρόλο του Έλληνα γιού πωλητή αναψυκτικών, και ο είμαι-καλός-σε-ότι-κάνω Tom Hanks. Ο ρόλος της Julia Roberts νομίζω πως δεν της πήγαινε, μάλλον γιατί την έχω συνηθίσει διαφορετική.

Να τη δείτε:

-Γιατί παρουσιάζει τη βιογραφία ενός αν μη τι άλλο έξυπνου και ενδιαφέροντος ανθρώπου,αν και ο ίδιος παραδέχτηκε πως του φέρθηκαν πολύ ευγενικά.
-Για το λαμπερό της cast.
-Για τον κύριο Hoffman που πάει και για oscar β' ανδρικού ρόλου.

Να μην τη δείτε:

-Γιατί προσωπικα τη βρίσκω υποκριτική και κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Αμερικάνικης πολιτικής.
-Αν έχετε αντιδεξιά φρονήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: