Ads 468x60px

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

El Orfanato - To Ορφανοτροφείο





Un cuento de amor. Una historia de terror (A tale of love. A story of horror)

Η Λάουρα ήταν ένα παιδί που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, ένα γεγονός που δεν την εμπόδισε να περάσει όμορφα παιδικά χρόνια. Η αγάπη της για τον εγκαταλελειμμένο πλέον χώρο τη φέρνει πίσω, τριάντα χρόνια αργότερα και παντρεμένη, προκειμένου όχι μόνο να ζήσουν εκεί με τον άνδρα της Κάρλος και τον υιοθετημένο γιο της Σιμόν αλλά και να το μετατρέψουν σε ένα σύγχρονο και ζεστό σπίτι για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα πράγματα όμως παίρνουν περίεργη τροπή όταν ο Σιμόν αρχίσει να συμπεριφέρεται περίεργα και να κάνει παρέα με φανταστικούς φίλους...

Un dos tres golpeé la pared. Μου κόλλησε αυτή η σκηνή.. (Όσοι την είδατε καταλαβαίνετε, όσοι την δείτε θα καταλάβετε!) Λίγο πριν αρχίσει η ταινία ομολογώ πως ήμουν επιφυλακτική παρά τα καλά λόγια που είχαν ακουστεί. Κακώς. Πολύ κακώς όπως αποδείχτηκε. Ας αρχίσουμε όμως από τα αρνητικά που εμένα προσωπικά δεν μ΄ενόχλησαν καθόλου. Η υπόθεση της ταινίας είναι λίγο πολύ γνωστή και ξαναπαιγμένη. (Βλέπε " Οι Άλλοι", ή η "Έπαυλη" και πολλές ακόμη). Η πλοκή σαν πλοκή παρουσιάζει κάποια κενά. Αλλά (τεράστιο αλλά) το "Oρφανοτροφείο" είναι από τα καλύτερα θρίλερ που έχω δει γενικά και το καλύτερο σίγουρα από αυτά που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια. (Κατά τη γνώμη μου πάντα). Ο πρωτοεμφανιζόμενος (πρόκειται για την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα) Juan Antonio Bayona καταφέρνει να φτιάξει ένα υποβλητικό θρίλερ με σκοτείνη και απίστευτα τρομακτική ατμόσφαιρα, διφορούμενους χαρακτήρες και μια ανεξήγητη ένταση που σε κρατάει σε διαρκή ανησυχία και φόβο. Η βραβευμένη στη χώρα της Belén Rueda αποδίδει μια πολύ καλή ερμηνεία ενώ πολύ καλός είναι κ ο μικρός Roger Príncep στο ρόλο του υιοθετημένου παιδιού της οικογένειας. Η ταινία για την οποία την παραγωγή αναλαμβάνει ο Guillermo del Toro προτάθηκε (μεταξύ άλλων 28 διακρίσεων) για 14 βραβεία Goya, δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές στο φεστιβάλ των Καννών και θα αποτελέσει τη φετινή υποψηφιότητα της Ισπανίας για τα Oscar.

Να τη δείτε:

- Γιατί θέλετε ένα πραγματικό θρίλερ που δεν βασίζεται στη σπλατερία και την πρόκληση της ισορροπίας του στομάχου μας.
-Για να χαρείτε την υποβλητική του ατμόσφαιρα και την φοβερή ανησυχία που μπορεί να προκαλέσει.
-Γιατί τα Ισπανικά είναι και γ... τις γλώσσες:P
-Γιατί θέλετε πραγματικό θρίλερ. Tο είπα??

Να μην τη δείτε:

-Αν δεν αντέχετε πολλές συγκινήσεις.
-Αν τρομάζεστε εύκολα και κατά συνέπεια πετάγεστε απότομα. (Κρίμα είναι)
-Αν δεν είστε έτοιμοι να αφήσετε τη φοβερή προσέγγιση του σκηνοθέτη να σας συνεπάρει και μείνετε στο κοινό της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: