Ads 468x60px

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

The Big Sellout-To μεγάλο Ξεπούλημα




Ένας οδηγός τρένου στη Βρετανία, μια μητέρα στις Φιλιππίνες,ένας ακτιβιστής στη Νότιο Αφρική και οι κάτοικοι μιας πόλης στη Βολιβία, έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ιδιωτικοποίησης στα πλαίσια της Παγκοσμιοποίησης.Τέσσερις ιστορίες από τέσσερις ηπείρους για τη φενάκη των ιδιωτικοποιήσεων των βρετανικών σιδηρόδρομων,τις καταστροφικές περικοπές στο κρατικό σύστημα υγείας στις Φιλιππίνες, την ιδιωτικοποίηση του ρεύματος στη Νότια Αφρική και του νερού σε μια πόλη της Βολιβίας.

Πρόκειται για μια ταινία πολιτική. Ο σκηνοθέτης Florian Opitz ταξιδεύει τη Νότιο Αμερική , την Ασία,την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες,παρακολουθεί και καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που η ζωή τους άλλαξε δραματικά με την επιβολή ιδιωτικοποιήσεων σε βασικά αγαθά όπως η παροχή νερού, η ηλεκτρική ενέργεια, οι δημόσιες μεταφορές, και η δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Στόχος του σκηνοθέτη (όπως ο ίδιος αναφέρει) είναι η παρουσίαση του τι υπάρχει πίσω από το αφηρημένο φαινόμενο της ιδιωτικοποίησης των αγαθών και υπηρεσιών αυτών, τι σημαίνει και τι συνεπάγεται αυτό για τον κόσμο.

Το μεγάλο ξεπούλημα είναι παραπάνω από ένα απλό ντοκιμαντέρ. Είχα την τύχη να το παρακολουθήσω στα πλαίσια του 7oυ Φεστιβάλ Ecocinema (20-27 Φεβρουαρίου 2007)και το βρήκα παραπάνω από ενδιαφέρον σαν θέμα διαπραγμάτευσης αλλά και εξαιρετικά καλοστημένο σαν ντοκιμαντέρ. Oι ιστορίες των ανθρώπων στα τέσσερα σημεία της υφηλίου είναι τις περισσότερες φορές σοκαριστικές. Άλλες φορές με χιούμορ και άλλες φορές με τρόπο αρκετά δραματικό παρουσιάζονται προβλήματα που για μας φαντάζουν απίθανα κι όμως υπάρχουν και το χειρότερο αντιμετωπίζονται δύσκολα. Η ταινία κρατάει τον πληροφοριακό της χαρακτήρα, δεν σχολιάζει και το κυριότερο δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί απολύτως τίποτα από τα στοιχεία που συνέλεξε μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων. Αν και με σαφή προσανατολισμό στην παρουσίαση των προβλημάτων ζωτικής σημασίας παρουσιάζεται σε αντιπαραβολή και η αντίθετη άποψη δημιουργώντας έτσι προβληματισμούς και θέματα για πολλές συζητήσεις.

Να το δείτε:

-Γιατί πρόκειται σίγουρα για ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε, για να είστε πλήρως ενημερωμένοι για μια επερχόμενη ανάπτυξη που μας αφορά όλους και ενδέχεται να αλλάξει δραματικά τη ζωή μας.
-Αν το βρείτε αφού δυστυχώς στην Αθήνα προβάλλεται μόνο στον Κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ.

Να μην το δείτε:

-Αν σας είναι αδιάφορο το θέμα διαπραγμάτευσης.

1 σχόλιο:

gianna είπε...

Η ταινία στην Αθήνα προβάλλεται στον Κινηματογράφο Ανδόρα που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους στην οδό Σεβαστουπόλεως 117, Ερ. Σταυρός (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου), 210-6980796, 2106998631.

Ώρες προβολών:
Πεμ. - Τετ.: 19.20/ 21.00/ 23.00