Ads 468x60px

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Funny Games U.S.




"Shall we begin?"

Ένα τυπικό μεσοαστικό ζευγάρι πηγαίνει, μαζί με τον μικρό του γιο, στο εξοχικό του για σαββατοκύριακο. Η αθώα επίσκεψη δύο νεαρών που φιλοξενούνται στο διπλανό σπίτι, όμως, θα μετατρέψει τη διαμονή τους σε εφιάλτη.

Mετά το Hitchcock που έκανε ριμέικ σε δική του ταινία με τον "Άνθρωπο που Ήξερε Πολλά" έρχεται και ο Michael Haneke να ξαναφτιάξει τα " Παράξενα Παιχνίδια" του. Δέκα χρόνια μετά το " Funny Games"ο Αυστριακός σκηνοθέτης κάνει το πολυπόθητο (για πολλούς) πέρασμα στην Αμερικη και ξαναφτιάχνει πλάνο-πλάνο και σκηνή-σκηνή την ταινία που δέχτηκε πολύ καλές κριτικές τότε στα Αγγλικά και με γνωστούς ηθοποιούς. Κίνητρο του (υποθέτω) να γνωρίσουν κ οι Αμερικανοί την περιβόητη ταινία του.

Πρόκειται για ψυχολογικό θρίλερ το πρωτότυπο του οποίου δεν είχα την τύχη (;) να δω. Οι πρωταγωνιστές-Psycho-ευγενικά παιδιά θέτουν σαν στόχο της ύπαρξης τους να σπάσουν τα νεύρα με τα παιχνίδια τους στους έτερους πρωταγωνιστές-θύματα- καλά αλλά όχι κ τόσο ευγενικά παιδιά και τα καταφέρνουν. Εκτός όμως από αυτό στοχεύουν και στα νεύρα των θεατών που επίσης σπάνε οπότε αν αυτός ήταν ο σκοπός της ταινίας και η άποψη του σκηνοθέτη τότε το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει θέμα. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα τυπικό Αμερικάνικο θριλεράκι της σειράς. Σίγουρα έχει άποψη. Αλλά τι να το κάνεις; Είναι βασανιστικά αργό, στα περισσότερα σημεία βαρετό, οι ήρωες σου σπάνε τα νεύρα με τη νωθρότητα τους και πάνω απ΄ όλα δεν σε τρομάζει με καμία δύναμη.

Ερμηνευτικά οι Michael Pitt και Brady Corbet αναμφίβολα κερδίζουν τις εντυπώσεις με την παράνοια να είναι ζωγραφισμένη στα μάτια τους ενώ καλά για τα δεδομένα της ταινίας στέκονται και οι Naomi Watts και Tim Roth.

Να το δείτε:

-Αν έχετε δει το πρωτότυπο κ θέλετε να το ξαναδείτε
-Γιατί είστε υπερβολικά περίεργοι.

Να μην το δείτε:

-Γιατί είναι αργό μέχρι θανάτου κ υπάρχουν καλές , πολύ καλές πιθανότητες να βαρεθείτε ή να σας σπάσουν τα νεύρα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φαίνεται να ξέρεις πολύ από κινηματογράφο..
Ίσως να μη προλαβαίνεις, αλλά ασχολήσου λίγο με τον Michael Haneke.

gianna είπε...

Εγώ απλά τη γνώμη μου λέω κ εμένα δεν μου άρεσε.. Δεν είναι απαραίτητο να αρέσουν όλα σε όλους. Έγραψα εμένα πως μου φάνηκε χωρίς να προσπαθήσω να μπω σε χωράφια για τα οποια δεν ξέρω. Ευχαριστώ για το σχόλιο πάντως:)