Ads 468x60px

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

In Bruges-Αποστολή στη Mπριζ




"Maybe that's what hell is: the entire rest of eternity spent in fuckin' Bruges"

Μετά την τελευταία τους δουλειά στο Λονδίνο, δύο επαγγελματίες δολοφόνοι καταφεύγουν στη βελγική Μπριζ περιμένοντας οδηγίες. Περιφέρονται στην πόλη σαν τουρίστες, μέχρι που το αφεντικό τους διατάζει τον βετεράνο Κεν να βγάλει από τη μέση τον νεότερο και επιπόλαιο Ρέι.

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Martin McDonagh ("Six Shooter", Όσκαρ Ταινίας Μικρού Μήκους 2007) έρχεται μια μαύρη κωμωδία, μια ιστορία πάνω στη φιλία, την τιμή και την πίστη με ήρωες τον Colin Farrell, τον Ralph Fiennes και τον Brendan Gleeson.

Πρόκειται για την ταινία με τις πιο έξυπνες και απολαυστικές ατάκες που έχω δει εδώ και πολύ καιρό. Κλασσικό Βρετανικό χιούμορ στα καλύτερα του. Ατάκες μαύρες και πικρές που με δεύτερη σκέψη είναι ικανές να σε ρίξουν σε γερή μελαγχολία είναι ικανές να προκαλέσουν δυνατά γέλια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπιασα τον εαυτό μου να γελάει και να ντρέπεται. Κι αυτό γιατί αφενός τα θέματα που θίγονταν ήταν ιδιαίτερα λεπτά (αστεία ρατσιστικού περιεχομένου έδιναν κ έπαιρναν αλλά όπως κ τα αστεία και οι κακίες για την όμορφη Bruges, παρουσιάζονταν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε κανείς να μην ενοχληθεί) αλλά κυρίως γιατί οι πράξεις που διαδέχονταν τις ατάκες των ηρώων ή προηγούνταν αυτών ήταν πραγματικά τραγικά σκληρές. Κ εδώ έρχεται και η δεύτερη επιτυχία της ταινίας που καταφέρνει να αναλύσει αρκετά καλά τον ψυχολογικό κόσμο των ηρώων της. Κάθε χαρακτήρας έχει μια ιστορία που βγαίνει αργά αλλά σταθερά και οδηγεί την υπόθεση. Αξίες, αρετές και ελαττώματα των ηρώων αναβλύζουν με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο ενώ φιλοσοφικές συζητήσεις και ανθρώπινες αναζητήσεις (που θα μπορούσε ο καθένας να κάνει) κάνουν ακόμη πιο καλούς τους ήδη ενδιαφέροντες και συχνά συγκινητικούς διάλογους.

Σε όλα τα παραπάνω βοηθούν οι παραπάνω από καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Ειδικά ο Colin Farrell ήταν απολαυστικός και σίγουρα σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του( Ο τρόπος με τον οποίο συνδύαζε τις κωμικές ατάκες με την τραγικότητα του ήρωα του ήταν εξαιρετικός). Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν και η σκηνοθετική άποψη του McDonagh που έχει μια σχεδόν τουριστική ματιά πάνω στην Bruges η οποία αναδεικνύεται με εντυπωσιακές εικόνες από μουσεία, μνημεία, κανάλια και επενδύεται εξαιρετικά από πολύ πολύ καλά μουσικά κομμάτια.

Να τη δείτε:

-Γιατί πρόκειται για μια απολαυστική ταινία με πολύ καλό Βρετανικό χιούμορ
- Γιατί θα γελάσετε πολύ όσο και θα προβληματιστείτε
-Για τις παραμυθένιες εικόνες της Bruges και του Colin Farell (:P)

Να μην τη δείτε:

-Αν δεν σας αρέσει το μαύρο χιούμορ
-Αν είστε πολύ ευαίσθητοι κ με τάσεις μελαγχολίας
-Γιατί πολλές ατάκες μπορεί να σας ξενίσουν ή ακόμη κ να σας ενοχλήσουν

2 σχόλια:

DaNaH είπε...

Ενδιαφέρουσα φαίνεται η ταινιούλα. Έχω πάει και στην Bruges οπότε θα μου θυμίσει σίγουρα εκείνα τα μέρη. Θα την βάλω στα υπόψην. Ευχαριστώ για την πρόταση! :)

gianna είπε...

Έχεις πάει στη Bruges?! Τυχερή!!:D
Σίγουρα θα σου φέρει αναμνήσεις! Ελπίζω να σου αρέσει και η ταινία!!