Ads 468x60px

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

An American Crime






“For every situation God always has a plan..”

Ο Lester Likens είναι υπάλληλος ενός τσίρκου και πατέρας της 16χρονης Sylvia(Ellen Page) και της 15χρονης Jennie( Hayley McFarland). Για τις ανάγκες της δουλειάς του ο Lester πρέπει, μαζί με τη γυναίκα του, να περιοδεύει τα καλοκαίρια σε πανηγύρια των διάφορων πόλεων στις τέσσερις άκρες της πολιτείας του. Κάπως έτσι και το καλοκαίρι του 1956 αποφασίζει να αφήσει τις δύο κόρες του υπό την φροντίδα της Gertrude Baniszewski(Catherine Keener) με αντάλλαγμα 20 δολάρια την εβδομάδα. Η Γερτρούδη είναι μία γυναίκα φαινομενικά θρησκόληπτη, αρκετά νευρική, με έξι συνολικά παιδιά που περνά δύσκολες οικονομικές στιγμές, έτσι όποτε αργούσε αυτή η επιταγή ξεσπούσε βίαια στα κορίτσια. Τα βασανιστήρια όμως ξεκινούν όταν η μεγάλη κόρη της Gertrude, Πόλα (Ari Graynor) λέει ψέματα στη μαμά της ότι η Σύλβια διαδίδει φήμες για την Πόλα. Για να μάθει λοιπόν το μάθημα της αρχίζει να την τιμωρεί με βάναυσο τρόπο, ώσπου τη σκοτώνει..

Πρόκειται για αληθινή ιστορία και αυτό ακριβώς το γεγονός, την κάνει ακόμα πιο τραγική από ότι είναι. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο σκηνοθέτης Tommy O'Haver θα μπορούσε να κάνει αυτή την ταινία αριστούργημα, αν εμβάθυνε περισσότερο στους χαρακτήρες, και αν είχε καλύτερη ροή η ταινία και όχι άχρηστους διαλόγους και μακρόσυρτα πλάνα. Η ταινία στηρίζεται στις ερμηνείες των Keener και Page, και αυτό τη σώζει κάπως, αλλιώς πολύ πιθανόν να ήταν μια αποτυχία. Το ταλέντο της Ellen Page στην υποκριτική ξεδιπλώνεται ακόμα μια φορά και στην ταινία “Juno” (2007) που της χαρίζει την πρώτη της υποψηφιότητα -Ά γυναικείου ρόλου-για τα βραβεία Όσκαρ. Τότε ήταν μόλις 20 ετών και σήμερα, είναι μία από τις πιο περιζήτητες Αμερικανίδες ηθοποιούς.

Αυτή η ιστορία κακοποίησης ανηλίκου σοκάρισε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του '60. Ήταν μια υπόθεση που έκανε το δημόσιο κατήγορο Λιρόι Νιού να αναφωνήσει πως πρόκειται για "το πιο φρικτό έγκλημα που έχει διαπραχθεί ποτέ στην πολιτεία της Ιντιάνας". Ήταν η πρώτη φορά που ένα έγκλημα κακοποίησης ανήλικου ξεπέρασε τον δισταγμό και την άρνηση να δημοσιευθεί και να καταγγελθεί δημοσίως στην δεκαετία του ’60 και να μας προβληματίσει για ακόμα μια φορά για το τι πρέπει να γίνει για να εξαλειφθούν τέτοια γεγονότα, τώρα πια που ακούμε ολοένα και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα κακοποίησης σε ανθρώπινες ψυχές.

Nα τη δείτε:
- για τις εκπληκτικές ερμηνείες των Keener και Page
- εάν δε ξέρετε τι ακριβώς θέλετε να δείτε, η ταινία ευτυχώς ή δυστυχώς συνδυάζει πολλούς τομείς(θρίλερ, κοινωνικό)

Να μη τη δείτε:
-εάν δεν είστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση

1 σχόλιο:

neoinileias είπε...

αρκετά καλή ανάλυση