Ads 468x60px

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

The Curious Case of Benjamin Button


"Life isn't measured in minutes, but in moments"

H "Απίστευτη ιστορία του Βenjamin Button" αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του F. Scott Fitzgerald που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1920.Η ιστορία του βιβλίού αναφερόταν σ΄έναν άντρα που γεννήθηκε ογδόντα χρονών και καθώς περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και πιο νέος.O Βenjamin Button λοιπόν, γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη του 1918 σαν ένα πρόωρα γερασμένο μωρό, μεγαλώνει στα χέρια μιας καλόκαρδης μαύρης υπαλλήλου ενός γηροκομείου. Ενώ όμως όλοι γύρω του ενηλικιώνονται και πεθαίνουν, εκείνος γίνεται, καθώς περνούν τα χρόνια, όλο και νεότερος.


Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός όχι και τόσο συνηθισμένου άντρα. Ένος άντρα που στην παράξενη ζωή του "συναντά άλλους ανθρώπους, ανακαλύπτει νέα μέρη, βρίσκει και χάνει την αγάπη, τις χαρές της ζωής, έρχεται αντιμέτωπος με τον πόνο του θανάτου, κ ένα σωρό άλλα συναισθήματα που είναι πάντα πέρα και πάνω από το χρόνο". Γιατί ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός όπως μου επισήμανε καιρό πριν ένας διαδικτυακός φίλος. Ο Βenjamin button αν και ζει μια φαινομενικά ανάποδη ζωή αντιμετωπίζει τους ίδιους φόβους και τις ίδιες ανησυχίες κάθε ανθρώπου από καταβολής κόσμου. Ο χρόνος κυλάει και ποτέ δεν φτάνει για να ζήσουμε ότι θέλουμε. Η ταινία του David Fincher γνωστού από το εκπληκτικό θρίλερ Seven και το επίσης εξαιρετικό Fight Club εμπλέκεται με όλα αυτά τα ζητήματα και καταφέρνει αν είσαι αρκετά ανοιχτός να σε βάλει στη διαδικασία να σκεφτείς και γιατί όχι να αναλογιστείς λίγο τη ζωή σου. Το αρνητικό δυστυχώς της προσπάθειας είναι η φανερή τάση προς εντυπωσιασμό μέσα από μια ταινία υπερπαραγωγή που καταλαβαίνεις πως φτιάχτηκε για να πάει στα όσκαρ. Ίσως να ήταν καλύτερα αν όλα ήταν λιγότερο κραυγαλέα όπως κάθε αλήθεια στη ζωή μας εξάλλου αλλά βέβαια τότε ίσως να ήταν μια λιγότερο "εκπληκτική" ιστορία.

Γενικά πρόκειται για μια ταινία που παρά τα 166 της λεπτά δεν κουράζει ιδιαίτερα και πραγματεύεται όμορφα μεγάλες αλήθειες μέσα από μια πραγματικά πρωτότυπη ιστορία. Σε σχέση με το Forest Gump, την ταινία με την οποία περισσότερο συγκρίνεται, αν και έχει κάποια κοινά στοιχεία βγαίνει χαμένη αφού το forest gump είναι μακράν πιο απλό και λιτό (με την πολύ καλή έννοια) ενώ παράλληλα είναι ικανό να σου δημιουργήσει και πολλά περισσότερα συναισθήματα.

Να το δείτε:
-Για τις αλήθειες που απεικονίζει μέσα από τη ζωή ενός παράξενου ανθρώπου
-Για το εκπληκτικό μακιγιάζ και τα πολύ πολύ καλά οπτικά εφέ.

Να μην το δείτε:
-Αν δεν είστε φαν των υπερπαραγωγών
-Αν κουράζεστε εύκολα και ειδικά αν σας κουράζει η συνεχής αφήγηση και τα flashbacks

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

προσπάθησα να το δω, καθώς δεν με κουράζουν τα flashback και απολαμβάνω τη μπλάνσετ σε όλες τις ταινίες της. και το θέμα μου φάνηκε αβανταδόρικο. απλώς, δεν άντεξα το όλο σκηνικό θανάτου των πρώτων 40 λεπτών. με κούρασε πολύ. μιας και το αναφέρεις, ο forest gump, τρομερή ταινία!

fvasileiou είπε...

Συμφωνώ μαζί σας ότι το Forest Gump το κέρδιζε εξαιτίας της απλότητας και της λιτότητάς του.
Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα της ταινίας είναι η κυριότερη αρετή της: Η συναρπαστική ιστορία που υπόσχεται να διηγηθεί. Γιατί ενώ η ιστορία σου θέτει δεκάδες ερωτήματα γύρω από την έννοια του χρόνου, της ωρίμανσης και της ενηλικίωσης, του έρωτα, του θανάτου, η ταινία δεν τα διερευνά καθόλου, απλά παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές της να διέρχονται τις εποχές φορώντας ωραία ρούχα.

Ένα είναι βέβαιο: Δεν σε κουράζει καθόλου (ή σχεδόν καθόλου).