Ads 468x60px

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

V For Vendetta



"Remember, remember the 5th of November, the gun powder treason and plot. I know of no reason why the gun powder treason should ever be forgot."

Τη νύχτα εκείνη του 1605 ο Guy Fawkes επεχείρησε να ανατινάξει το Κοινοβούλιο της Βρετανίας ως αντίδραση στη τυραννική βασιλεία του Ιακώβου του Ι. Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας όπως ονομάστηκε το εγχείρημα αυτό έληξε άδοξα όταν ο Fawkes και οι συνεργάτες του συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν. Στη Βρετανία του μέλλοντος όπου το καθεστώς είναι δικτατορικό και η κοινωνία έχει κλονιστεί από τη διαφθορά και τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας. Ακολουθούμε τα βήματα μιας νεαρής κοπέλας, της Ήβη(Natalie Portman), η οποία σε μια στιγμή κινδύνου σώζεται από έναν μασκοφόρο εκδικητή, τον αυτοαποκαλούμενο V(Hugo Weaving). Ο V είναι γνώστης πολεμικών τεχνών και έχει στόχο να κηρύξει επανάσταση ενάντια στο τυραννικό καθεστώς. Κατορθώνει να ανατινάξει δύο καίρια στρατηγικά σημεία στο Λονδίνο και να αναλάβει τον έλεγχο των αεροπορικών γραμμών, ενθαρρύνοντας έτσι τον λαό να αντισταθεί στους δυνάστες του. Θα καταφέρει να να αφυπνίσει το λαό και να τον οδηγήσει στην ελευθερία;

"Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται τις κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται το λαό" λέει ο V. Ο φασισμός, η χειραγώγηση των μαζών, η προπαγάνδα, η ανελευθερία με πρόσχημα την ασφάλεια δεν αποτελούν άγνωστες έννοιες για το σύγχρονο άνθρωπο. Είναι μερικές έννοιες που ο άνθρωπος θα πρέπει να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να ξεχωρίζει, χωρίς να γίνεται άλλος ένας μέσα στη μάζα. Αυτή η ταινία σίγουρα εμπνέει. Ίσως αυτές τις εποχές πιο πολύ από ποτέ. Γι’ αυτό άλλωστε έχει φορεθεί πολύ η μάσκα του V. Σίγουρα πάντως δίνει στον θεατή πολλά μηνύματα μέσω πολλών τρόπων έκφρασης, άλλοτε μουσικά , άλλοτε αλληγορικά μέσα από μία γλώσσα ωμή και απόλυτη και άλλοτε εκλεπτυσμένη. Είναι μια ταινία που όλοι πρέπει να δείτε..

Η ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη στην ομώνυμη σειρά κόμικ του σχεδιαστή Άλαν Μουρ. Το σενάριο έχουν επιμεληθεί οι Άντι και Λάρι Γουακόφσκι και την παραγωγή έχει αναλάβει, μαζί τους, ο Τζόελ Σίλβελ, η γνωστή ομάδα, που δημιούργησε την τριλογία του Matrix.

Nα τη δείτε:
-γιατί είναι μια ταινία με διδάγματα
-για να καταλάβετε τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν όσοι φορούν αυτή τη μάσκα
(βλ. ΑΝONYMOUS)

Να μη τη δείτε:
-εάν είστε βολεμένοι στην υπάρχουσα πολιτική κατάσταση του μνημονίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: